Leasa/hyra eller köpa?

Home > Läs Mer

Varför leasa/hyra laddbox och inte köpa?

Den initiala investeringen är inte så stor jämfört med själva bilköpet, så att köpa en laddbox är det självklara valet. Eller? Har du då vägt in den tekniska utvecklingen, värdeminskningen och om det blir några problem med laddboxen?

Leasa/hyra eller köpa laddbox?

För 2-3 år sedan var det självklart att köpa en laddbox. Det fanns inte heller några alternativ. Många av dessa laddboxägare blir kunder till oss då de förstått den hårda vägen att produkterna och framförallt tjänsterna runt omkring utvecklas. Utöver utvecklingen kan också det egna behovet ändras av olika anledningar.

Exemplen på teknikutvecklingen är många, vissa köpte t.ex. en 1-fas 3,7kW:s laddbox till sin laddhybrid, vilket vid köpets tidpunkt fungerade bra. Men efter köpet av en ren elbil så räcker inte effekten. Andra köpte en laddbox som inte är uppkopplad och kan därmed inte utnyttja smarta funktioner som exempelvis timprisabonnemang på el mm. 

Hur utvecklingen kommer att se ut framöver är svår att förutspå men att det kommer gå fort är utan tvivel. Om det inte är laddboxarna som utvecklas (vilket vi antar då producenterna vill sälja fler laddboxar) så är det kringtjänsterna som kan/ska integreras med laddboxen som gör det. 

Även de egna behoven kan förändras; du kanske flyttar utomlands eller till annan bostad, eller så kanske ditt nuvarande arbete medför att du fått tillgång till en laddbar bil. 

Fördelen med vår affärsmodell d.v.s. leasa/hyra är att du som kund får valmöjligheter. 

Efter 24 månader så kan du säga upp avtalet med oss och antingen köpa loss laddboxen, alternativt hyra den vidare från oss. Väljer du att hyra så kan du säga upp avtalet när det kommer en ny modell, behovet ändras etc. Vi kommer också högst troligtvis att komma med erbjudanden på nya modeller. Installationen och ev tillval tillhör alltid dig som kund. 

Värdeminskning

Beroende på erbjudande och om köpet är sammankopplat med någon form av annan tjänst (el-abonnemang eller liknande) så ligger kostnaden på 6000kr – 7000kr utan lastbalansering. Med lastbalansering är kostnaden 8500kr-10.000kr.

Om vi som exempel räknar på ett köp på 8000kr inkl lastbalansering. 

Värdeminskningen på själva produkten är minst 2000kr så fort den installeras.

Till det så tillkommer en värdeminskning på uppskattningsvis 1000kr per år då det kommer nya modeller, användningen sliter på enhetens fästen, vädret mm. 

Värdeminskningen blir då 5000kr på 3 år. 

Hade du istället investerat 8000kr med en utveckling (lågt räknat) på 8% så har du efter 3 år drygt 10.000kr. 

Du har då förlorat 7.000kr på ditt köp av laddbox (värdeminskningen 5.000kr och tillväxten på 2.000kr). 

Support och felanmälan

Vad händer om ladboxen av någon anledning inte fungerar och du köpt laddboxen. Vem ringer du? Företaget som sålde den såklart, men de hänvisar i sin tur till tillverkarens garanti och att du ska ta kontakt med tillverkaren. När du väl får tag på dem så resulterar det i att du måste göra en initial felsökning av installationen och laddboxen, vem betalar för den? Leasar/hyr du laddboxen så löser vi det.  

Vilken box ska jag ha?

Eftersom vi har felanmälan och support så vet vi vilka laddboxar som fungerar bäst och varför. I regel så är alla laddboxar bra men det som kan skifta är lastbalansering och då beroende på fastighetens förutsättningar. Det kan då bero på t ex:

  • Vilken elmätare har du och var är den placerad?
  • Är WiFi-nätverket starkt där lastbalanseringen respektive laddboxen är placerad?
  • Har du solceller eller planer på solceller?

Kontakta oss om du vill få rådgivning. 

Hur ska jag som kund gå tillväga när jag ska planera inköp av laddbox?

Är budgeten inget problem så att du kan köpa ny laddbox med jämna intervaller? Och tycker du att det är kul att hantera problem själv? Då rekommenderar vi dig att köpa en laddbox. 

Vill du inte lägga relativt hög initial kostnad, och vill du få hjälp när laddboxen strular så rekommenderar vi vår tjänst. 

Vänliga hälsningar,

Magnus