Vad innebär efekttariff?

Home > Läs Mer

Vad innebär effekttariff?

Effekttariffen som införs 2027 kommer att innebära en förändring i hur elkostnader beräknas för kunder, särskilt för villaägare. Istället för att bara betala för den totala mängden energi som förbrukas, kommer du också att betala baserat på din effektförbrukning, det vill säga hur mycket el du använder vid en specifik tidpunkt. Här är några sätt det kan påverka dig:

1. Högre kostnader vid höga effekttoppar

Effekttariffer innebär att du betalar mer under de perioder när du använder mycket el samtidigt. Exempelvis om du kör tvättmaskin, torktumlare, spis och laddar elbilen samtidigt, kan detta leda till höga effekttoppar som ökar dina elkostnader. Det innebär att om du har många strömkrävande apparater igång samtidigt kan din månadskostnad bli högre än den skulle varit med dagens tariffsystem.

2. Stimulans för att jämna ut elförbrukningen

Effekttariffer syftar till att uppmuntra kunder att sprida ut sin elförbrukning över dygnet istället för att koncentrera den till specifika tider, såsom morgnar och kvällar då efterfrågan på el vanligtvis är hög. För att hålla dina elkostnader nere kan du behöva ändra dina vanor och planera din energianvändning smartare, till exempel genom att ladda din elbil eller köra diskmaskinen under tider då elen är mindre belastad.

3. Möjligheter att använda smart teknik

För att undvika höga kostnader kan smarta energistyrningssystem och apparater spela en större roll i hemmet. Till exempel kan en laddbox med lastbalansering eller ett energistyrningssystem automatiskt minska elbilens laddningshastighet under tider med hög förbrukning och öka den när belastningen är lägre. På så sätt kan du undvika höga effekttoppar och minska dina kostnader.

Vänliga hälsningar  

Magnus